Objednejte si školení

Nový stavební zákon: Co si zjistit před projektováním domu a zahájením řízení

17.9.2024

Rádi byste postavili rodinný dům, ale nejste si jistí, zda je to na vašem pozemku vůbec možné? Nebo teprve zvažujete koupi pozemku a než podepíšete smlouvu, chtěli byste mít přehled, co vše na něm můžete realizovat? Nemusíte si kvůli tomu lámat hlavu nad územně plánovacími podklady a dokumentací své obce. Základní informace by vám měl poskytnout stavební úřad, a to aniž by muselo být zahájeno řízení o povolení záměru.

Starý stavební zákon č. 183/2006 Sb. znal institut tzv. územně plánovací informace. Nový stavební zákon č. 283/2021 Sb. tento institut nazývá předběžná informace. Stavební úřad můžete požádat o informaci:

  • o podmínkách využívání území a změn jeho využití,
  • o nezbytnosti povolení záměru a jeho kolaudace,
  • o tom, podle jakých hledisek bude posuzovat žádost o vydání rozhodnutí o povolení záměru a za jakých předpokladů lze žádosti vyhovět,
  • o dotčených orgánech ve vztahu k záměru.

O jaké informace můžete nově zažádat stavební informace se dočtete více na webu estav.cz.

Máme největší tým na stavební právo v ČR. Jsme Vaši partneři pro správná rozhodnutí

Obraťte se na nás

Novinky na Váš e-mail

Zaregistrujte se a pošleme vám přehled hlavních změn, které přináší stavební zákon. Maximálně jednou měsíčně vám budeme posílat další novinky.

Registrovat se

Objednejte si školení

Naši experti se přímo podíleli na přípravě návrhu nového stavebního zákona i na připomínkování jeho novelizace. Nechte se provést změnami od právníků Frank Bold.

Objednat školení